Nybakat

Började med mitt "släktbröd". Bröd som både farmor, morfar och mor bakar/bakade, enkelt men så otroligt gott!
 
Rågbröd
4 dl kokande vatten
6 dl kallt vatten
3 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
1 msk socker
1 pkt jäst
21,5 dl vetemjöl
 
Häll det kokta vattnet över rågmjölet och rör om. Häll över det kalla vatten, smula sönder jästen och häll sedan i sockret och saltet. Blanda i mjölet till en smidig deg. Låt jäsa och grädda sedan brödet på nedersta falsen i 225 grader i 35 minuter.
 
 
Sedan var det dags att baka kanelbullar.
 
Saftiga kanelbullar
50 g jäst
150 g smält smör
2,5 dl mjölk
250 g kesella 10%
1 dl ljus sirap
2 krm salt
ca 14 dl vetemjöl (jag använde 12 dl)
Fyllning
Smör
Kanel & socker
Garnering
1 st uppvispat ägg till pensling
Pärlsocker
 
1. Smält smöret och häll i mjölken och låt svalna till 37 grader. Smula ner jästen och rör tills den löst sig med degvätskan. Tillsätt kesellan.
2. Blanda de övriga ingredienserna (dock inte allt mjöl, börja med ca 12 dl) och tillsätt degvätskan. Arbeta till en smidig deg.
3. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
4. Dela degen i två och kavla ut. Bred på smör, strö över kanel och socker (jag blandade allt först). Rulla ihop och skär i ca 1,5-2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar.
5. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
6. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Strö över pärlsocker.
7. Grädda i ugn i 225 grader tills bullarna är gyllene ca 10-13 minuter.
 
 
Under tiden jag bakade gjorde Johan och Emil chokladbollar, kladdigt värre!!
Men åh så gott det är, det tyckte vi allihop!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0