Inlämningsuppgifter vecka 3

Så då var veckans inlämningsuppgifter fixade och inlämnade.
Och denna vecka skulle följande bilder tas och handlade om skärpedjup:
1. Porträtt utomhus
2. Landskapsbild eller stadsbild
3. Ta en bild där du får en del i bilden att vara skarpt.

Här är mina bilder

Söta Bella i sin gunga


En av gatorna inne i Kristianstad


En konstig växt jag hittade i vägdiket

En tur till Fårabäck

Fick ett litet ryck och tog en tur till Fårabäck. Det var så fint väder och måndagar är ju min fotodag så varför inte?
Detta är några av bilderna jag tog idag, laddar för nästa veckas uppgift som handlar om skärpedjup och bländare.Bedömning av denna veckans bilder

Tycker att min lärare ger väldigt konstruktiv kritik och jag känner mig nöjd även denna vecka!

"Hej Malin.

Att fotografera saker som är i rörelse är nog det svåraste, men samtidigt kanske det roligaste man kan göra. Det är ett helt annat liv i saker/människor som är i rörelse än när något är uppställt och arrangerat. Det är som med människor att de som inte är medvetna om att de är fotograferade ofta ger dig de absolut mest naturliga och bästa bilderna. Ett undantag till det är nog dur och barn som trots att de vet om att de är iaktagna/fotograferade ändå lyckas se helt opåverkade ut.

Nu till veckans bilder. Jag har med övningen med vattendroppen för jag vet att det är många som tycker att den är rolig att försöka sig på. Och samtidigt går den att arrangera inomhus utan att man behöver ta hänsyn till bra väder o.s.v. Men det är en riktigt svår uppgift och jag brukar säga att om man får till 2-3 hyfsade bilder av 100 får man vara nöjd.

Du har fått till en snygg miljö som bakgrund och det var bra att du använde ett filter för att bara fånga upp färgen. Själva kompositionen är också bra för själva bilden. Man kan se ringarna på vattnet och det finns samtidigt gott om plats för själva droppen. Ljus och reflexer fungerar också bra här. Tyvärr är inte skärpan riktigt på topp mitt i droppen vilket man kanske hade hoppats på, speciellt eftersom du använt blixt.

När det gäller panorering är det svårt att få till en absolut skärpa på det man följer med kameran. Men här spelar det faktiskt ingen roll alls. Det viktiga är att det är en tydlig skärpeskillnad mellan det man panorerar med och det andra i bilden, och det är det ingen tvekan om att du har satt fint. Bakgrunden med rörelseoskärpan är faktiskt ovanligt lyckad, bländarvärdet gav fin effekt. Det ser nästan målat ut tillsammans med Isac i gungan.  

När tittar på din frysbild får jag nästan den känslan man får när man tittar på en videofilm som går baklänges. Det ser ut som om han studsar och är på väg uppåt. Perfekt tajmad avtryckning en bit ovanför marken och massor av frysta vattendroppar hängande i luften. Bra val av slutartid och bländare. Kanske är den här bilden inte lika klar och mättad som din övriga.

Nästa vecka handlar om skärpedjup och bländare. Du har ju redan använt de inställningarna denna vecka med framgång, men det finns säkert ändå en del bra saker att snappa upp där.

m.v.h Madeleine"

Inlämningsuppgifter vecka 2

Den här veckan är uppgiften rörelse och vi skulle ta på 3 olika motiv med rörelse på olika sätt.
Vattendroppe, panorering och fryst rörelse. Här är mina bidrag.

Bedömning

Åh vad jag har väntat spänt och länge på att få kommentarer av min lärare och nu har jag äntligen fått dom och jag är faktiskt lite stolt :)

"Jag blir faktiskt nyfiken på vad de på stranden tittar på. Ser man på honom skulle det kanske kunna vara en stor fågel eller något, men hennes kroppsspråk talar om att det är någon som hon blir väldigt glad av att se, kanske ett barn? Jag kommer också att tänka lite på hur en perfekt paparazzibild kanske skulle kunna se ut. Bra komposition, fin skärpa och skärpedjup. Inte mycket mer att önska än kanske en bild nr 2 som avslöjar vad de tittar på.

Med snigeln tänkte du helt rätt igen. Det som kan göra små obetydliga ting i vardagen vackra är att krypa så nära man kan så att man får med alla detaljer. Både asfalten och snigeln är fyllda med små vackra mönster. Nu är ju inte en snigel i någon större rörelse, men det är bra att den inte passerat mitten av bilden utan har kvar lite mark att krypa vidare på. Det kan vara en detalj att tänka på nästa vecka när du ska fotografera saker i rörelse. Det är nästan alltid mer intressant med en rörelse in i bilden, eller mot kameran än ut ur bild eller från kameran. Bra skärpa här också och mycket vackert skärpedjup.

Även din sista bild är en klockren komposition. Och här spelar det faktiskt ingen roll att nyckelpigan är på väg ut ut bilden eftersom själva längden på vasstrået är viktigt för helheten. Känslan är att den har en lång väg att vandra. Snyggt att vasstrået skär bilden från ena kanten till den andra och den gröna, oskarpa bakgrunden bildar en perfekt kontrast till vasstrået och nyckelpigan. Här är skärpan OK, men den hade kunnat vara lite vassare. Det hade lyft den här bilden ett snäpp till.

Tre mycket fina bilder första veckan. Det märks att du har fotograferat tidigare och har lärt dig att se det vackra i detaljer och mycket av den här kursen handlar om det och hur du ska hantera kameran i olika miljöer för att få ut det mesta som det går i olika situationer."


Och för att svara på vad de tittar på på eller rättare sagt väntar på... ... en volleyboll

Utbildningen är äntligen igång

Nu har äntligen min distanskurs i fotografering via www.distansskolan.com
kommit igång. Veckans övningsuppgift var komposition och vi skulle lämna in 3 olika bilder med kommentarer hur vi har tänkt när vi tagit bilden. Här är mina bidrag.

Jag var bara tvungen att stanna bilen och fånga denna snigel som är ute på en väldigt farlig färd. Tog lite olika vinklar, ville fånga vägen men det blev för mycket mönster i bilden så valde att bara visa strukturen i asfalten tillsammans med snigeln.


Här har jag tagit en bild på en liten nyckelpiga strosandens på ett vasstrå. Tyckte det var en spännande komposition med vasstrået som korsar bilden och nyckelpigan som är på väg ur bild.


Här vill jag att man ska bli nyfiken på vad de tittar på och jag har även tänkt på placeringen enligt rutnätet

Underbara kossor

Promenerade ut för att fotografera fars kossor när vi var hemma i Norra Rörum idag. Kor är ju bara så fantastiskt söta :)


Tittut


Precis druckit?


Deras otroliga ögon

Close-up filter

Idag lekte jag lite med mina close-up filter vilket är ett väldigt mycket billigare alternativ än att köpa ett macro-objektiv. Kanske inte lika bra men väldigt roligt och som sagt väldigt mycket billigare tills man vet hur flitigt man använder dem.
En av sommarens höjdpunkterna

Efter maten tog jag och Johan en tur för att göra en av sommarens höjdpunkter, äta glass i Åhus!
Och självklart passade jag även på att ta lite härliga sommarbilder.


Mmm.... mums apelsinchokladglass doppad i choklad

En härlig dag på Ven

Vädret såg väldigt tveksamt ut när färden gick mot Landskrona för att ta båten över till Ven men när vi väl satt på båten såg vi solens strålar lysa upp hela ön. Och bättre väder kunde vi knappt önska oss. Det blev verkligen en härlig dag, svettigt och jobbigt men dagen bjöd på många goda skratt!

Ven är fantastiskt vackert!


Lång tung backe


Som till sist blev lite väl tung, stackars Anna hade ju en kärra lastad med alla våra väskor.