Saffransbullar med vanilj



Ingredienser

·     50 g färsk jäst

·     150 g smör eller margarin

·     1 1/2 påsar saffran (à 1/2 g)

·     5 dl mjölk

·     250 g kesella/kvarg (10 %)

·     1 1/2 dl strösocker

·     1 ägg

·     1/2 tsk salt

·     16 dl vetemjöl

Fyllning

·     200 g smör eller margarin

·     1 1/2 dl strösocker

·     3 1/2 tsk vaniljsocker

Till pensling

·     ägg

·     pärlsocker

Gör så här

1. Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37ºC.

2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.

3. Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt.

4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar).

5. Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.

6. Sätt ugnen på 250ºC.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.

8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Tips

Blanda gärna i stötta kardemummakärnor i fyllningen.

Mys i soffan

Åh vad jag älskar julen, älskar att äntligen få hänga upp stjärnorna i fönstren och mysa i soffan. Blir så mysigt och varmt sken i hela huset. Älskar att gå och lägga mig med stjärnan tänd eller att vakna tidigt och tända den och mysa kvar under det varma täcket.




även Emil får mysa i soffan

Allie + Bella = vänner

Det var så spännande att se två flickor som aldrig har träffats tidigare bli så bundis på ett litet ögonblick. Jag skulle ju fotografera Allie och Hilda men Allie frågade Bella (Bella är Emils kusin som kom på besök) hela tiden om inte hon kunde vara med. Jag fick snällt säga att det fick vänta lite men sen skulle jag ta bilder även på dom två. Och vilka tokigt glada flickor, de fnissade och fnissade och hade hur roligt som helst tillsammans. Tänk om det vore så lätt att knyta kontakter när man är vuxen!



Lillasyster och lilla vildingen Hilda

Storasyster Allie ställde ju upp som ni såg i mitt förra inlägg som en liten top modell. Hilda fick man däremot jaga!! Det var INTE lätt att få några bilder med bra skärpa! Jag behöver bli snabbare på avtryckaren :) Men hon bjöd på goda skratt och någon bild blev helt ok som ni kan se här



Lilla fotomodellen Allie

Man skulle kunna tro att Allie har tittat och lärt av tjejerna i Top Model, hon modellade iallafall som en Top Model... när hon ville :) Det är verkligen en utmaning att fotografera barn!
Här kommer två bilder från dagens fotografering, bilder på systern Hilda kommer senare!







Sämre utsikt kan man ha från köksfönstret


Utanför min fars köksfönster

Härliga fredag med babysim

Det är lika roligt varje gång vi är på babysim med Emil, man ser verkligen vilka framsteg han gör varje gång.
Han är jätte duktig och dyker hur som helst utan att bli ledsen en gång. Och det är så bra träning även för mig som är vattenrädd både när jag tittar på och när jag badar med Emil. Kan han kan ju jag, jag måste ju föregå med gott exempel och jag vill ju inte att han ska bli lika mesig som jag är i vattnet!

Älskar Name It

Bodyn som Emil har på sig är en av mina favoriter och den kommer från Name It. De har de absolut skönaste och de bodysar med bäst passform till vår lille Emil. Jag har väldigt svårt att köpa bodysar någon annanstans än där. Och byxor till Emil blir i stort sett alltid från Lindex, deras "ta 3 för 2" mjukisbyxor är så sköna och hållbara.
Så då har jag gjort lite reklam idag :)

Järnvägsräls

Jag är av någon anledning väldigt svag för järnvägsrälsar trots att jag inte tycker om att åka tåg. Märkligt!

Skön tur på stan

Idag tog jag och Emil en tur till stan för att köpa lite nya pyjamas och byxor till Emil. Han växer ju så att det knakar så kläderna blir snabbt för små.
När det var fixat blev det en caffe latte att ta med till mig och så tog vi en liten promenad i tivoliparken för att titta på fåglarna i det underbara vädret. Ljuvligt!









Vår lille rultis ♥

Rultig och gosig!

Buspojken Emil ♥

Fina frost













Tobbe o Hexa

Hittade ännu en gammal härlig bild som jag tagit på Tobbe och hans goa vovve Hexa.

Stenar i vattnet

Hittade en gammal favorit när jag letade efter bilder att ha som tavlor men kan inte bestämma mig för om jag gillar den bäst i färg eller svartvit. Vad tycker ni?