Bedömningen av veckans bilder

Hej Malin

Du har varit i full gång som vanligt och lyckats producera fyra riktigt bra bilder. Nåja, en av dom sen i somras, men trots allt, bra bilder. Jag har funderat lite på om den här kursen innehåller för mycket om ljus, men trots allt kommit till slutsatsen att det är olika ljusförhållanden och kanske framförallt avsaknaden av bra ljus som ställer till det allra mest när man fotograferar. Så därför kommer nog fokus fortsätta att ligga på ljus även i fortsättningen.

Din solnedgångsbild känns verkligen fräsch. De olika ljusnyanserna är riktigt snygga. För att få så bra skärpa som möjligt i hela bilden på den här typen av bilder bör man ha så högt bländarvärde som möjligt, men du har f8 vilket inte är speciellt högt. Men ändå känns skärpan bra och det trots att du fotograferat på frihand. Kanske beror det på att det inte finns så många andra objekt än stenarna till höger i bild.

Verkligen fin porträttbild. Kul vinkel, snygg och gullig modell. Lyckat skärpedjup och det som är extra roligt är att du lyckats så bra med ljuset från reflexskärmen. Ljuset är verkligen helt perfekt. Och skärpan sitter också bra någonstans mellan näsan och ögonen.

Vitt på vitt är kamerans absolut svåraste ljussituation. Desperat letar kameran efter något mellangrått att exponera efter och när den inte hittar något väljer den att istället tolka något vitt som grått. Det får till följd att det som är vitt ofta får en lite grå/blåaktig ton. Du har en lätt dragning åt grått, men man får ändå säga att du tacklat det här problemet rätt bra. Bra att du utnyttjade dagsljuset som kom in från fönstret. Tandborsten och tandkrämen är fräscha detaljer som bryter av mot allt det vita. Skärpan som vanligt under kontroll.

Kul att du testat HDR. Många vill bara få till sådana där nästan artificiella effekter, men du har utnyttjat dina exponeringar till att få en naturlig bild med ett väldigt stort omfång. Fungerar väldigt bra. Photomatix är verkligen ett smart program. Visste du förresten att man numera har en rätt hyfsad variant av det här i Photoshop CS5 och om man ändå är hängiven Photomatix Pro kan man köpa det som en plugin till Photoshop. På så sätt räcker det att man har öppet bara ett program när man vill göra sådana här bilder. Tror också att pluginversionen är nästan halva priset mot det vanliga programmet.

m.v.h Madeleine

Övningsbilder vecka 7

  • En solnedgång eller soluppgång där du mäter ljuset bredvid solen.
  • En bild i medljus (ljuset bakifrån) med vitt mot vitt. Det kan vara en person
    i vit jacka mot en vit vägg, eller en vit blomma mot vit vägg.
    Eller ett ägg leende.
  • En blomma eller ett porträtt i motljus med reflexskärm. Har du ingen
    reflexskärm kan du använda en vit skärbräda eller ett vitt papper som
    reflekterar ljus (blankt papper)
  • EXTRABILD om du vill. En HDR bild på valfritt motiv.

  • Tyvärr hade jag inte sett solen på en hel vecka så klart så jag fick leta upp 2 gamla bilder att lämna in. Jätte tråkigt men vad ska man göra?? Kan ju inte framkalla en sol.

    Så dessa bilder lämnade jag in denna veckan:


    (Denna bilden är tagen på Öland i somras)


    Skulle ju egentligen tagits utomhus men i brist på solen så fick det bli i vårt badrum.


    (Söta tjejen jag fottade innan i somras väldigt lägligt med motljus och reflexskärm)


    och här är mitt första försök med HDR- riktigt skoj!

    Övningsbilder vecka 6

    1. Pröva med att fotografera någonting i regn gärna i motljus på det
    sätt som vi har pratat om den här veckan. Vi får hoppas på solsken den
    här veckan. Om inte pröva ändå med att fotografera någonting i regn där
    du testar olika slutartider. Du kan också pröva med att belysa bakifrån med hjälp av en bygglampa eller liknande för att få ett motljus.

    2. Ta också två bilder med valfri rörelse teknik.

    Här är mina inlämningsbilder, det blev lite fler än vad det skulle pga datorhaveri, så fick lite i panik lämna in bilderna sen blev det fler senare i veckan.








    (Här fuskade jag och använde en gammal bild jag tog i somras)



    Och här är bedömningen av mina bilder:

    Hej Malin.

    Det här var en lite mer experimentell vecka där vi utnyttjar det faktum att en kamera inte klarar av att processa verkligheten lika bra som det mänskliga ögat och hjärnan. Och om man lär sig hur sin kamera fungerar kan man utnyttja det för en massa fräcka effekter.

    Det är lite typiskt att jag nästan på förhand antog att ingen skulle lyckas med regnbilden. Tidigare kurser har nästan ingen lyckats något vidare, men den här veckan har faktiskt samtliga fått till det ganska bra och du har lyckats väldigt bra. Kul också att ni är flera som passat på att skapa lite artificiellt regn och det har varit nyckeln till att lyckas. För kombinationen sol och vatten skapar reflexerna som bildar de här spikarna av vatten som är så fräcka. Bra också att du använt stativ så att du blandat objekt med bra skärp tillsammans med regn i rörelseoskärpa. Balanserad komposition också.

    Du har också fått kläm på hur du skapar den här trolska effekten med rinnande vatten. Viktigt även här att du blandar objekt som är stilla (skarpa) med vattnet som är i rörelse (rörelseoskärpa). Skarpa objekt som stenar förhöjer även rörelseeffekten så det är viktigt att alltid försöka få med en sten eller något annat som är helt stilla när man fotograferar vatten som rör sig på nära håll. Din andra och även mer skarpa bild är också lite bättre exponerad. Ser du också vilken positiv skillnad du fick när du ökade slutartiden med det dubbla. Även kompositionen är bättre i den andra bilden eftersom man kan följa med vattnet en längre sträcka eftersom bilden är stående. Snyggt.

    Väldigt bra idé att sätta ihop en bild med två personer i rörelse och en som är stilla. Hon i mitten har inte lyckats hålla sig helt stilla så hon är trots allt något oskarp, men kontrasten mellan stilla och rörelse är så tydlig att det fungerar bra här. Även här har du fått till en bra exponering.

    När jag först såg din salladsbild så kom jag att tänka på hur det ser ut i en sådan där amerikansk avfallskvarn som de brukar ha i köket. Känslan är att allting sugs in mot mitten av bilden. En sallad med grönsaker i olika färger blev väldigt bra då de olika färgerna hjälper till att göra rörelseoskärpan tydligare. Snygg exponering, starka och tydliga färger.

    Om jag får gissa så är anledningen till att du inte fick till bilderna med cirkelrörelser helt enkelt att det är svårt att röra kameran i de exakta cirklar man behöver för att det ska bli lyckat. Jag brukar rekommendera att man först försöker skapa med rörelser i sidled och höjdled och att man då försöker att flytta kameran så rakt som möjligt. På det sättet får man till en känsla av penseldrag. När man försöker röra kameran i en cirkel är det lätt att det blir lite svajigt istället och då brukar resultatet och bli ganska svajigt. Om man lyckas med en cirkelrörelse kan det bli bra, men chanserna är små. Då är det bättre att få till en cirkel med hjälp av att zooma som du gjort med din grönsaksbild.

     
    m.v.h Madeleine

    En söt liten tjej

    som jag fotograferade tidigare i somras.



    Veckans bedömning

    Hej Malin.

    Det är full fart på dig. Du är först ut varje vecka så förhoppningsvis tycker du att du hinner med som du ska. Annars har vi lite funderingar om att vi kanske skulle fördubbla tiden för den här kursen till 16 veckor i framtiden. Samma innehåll, men mer tid för er att hitta bra motiv. Låter det som en bra idé?

    Den är veckan handlade om lite svårare ljussituationer, speciellt där det blandas både mörkt och ljus i samma bild och då kan det bli knepigt för en kamera. Om jag börjar att titta på din första bild rent kompositionsmässigt så är den jättefin. Det är lite ovanligt att man fokuserar på en hand som du har gjort, men samtidigt så är det ju det som gör den här bilden intressant. Annars hade det kanske bara blivit ännu en söt bebisbild för fotoalbumet.  Mycket bra skärpa och bra val av bländare för ett vackert skärpedjup. Du har fotat inomhus med blixt och lite visar den här bilden att man gärna får ett lite onaturligt ljus från blixt. Man kan kombinera nyttan av blixten med att förstärka annan belysning så mycket det bara går.

    När du tagit dig utomhus och har solen som ljuskälla ser det mycket bra ut. Trots att det är riktigt ljust ute har du lyckats bra med exponeringen. Fina, varma färger, speciellt den bruna färgen på rådjuren. Bra skärpa på rådjuren gör att du lyckas lyfta fram en rörelse trots att de kanske inte rör sig framåt i raketfart och då kan det vara svårt att fått till en känsla av rörelse. Men tack vare den goda skärpan, speciellt på rådjuret längst till höger hittar du den känslan. Bländarvärdet ger oskarpa både nära kameran och i bakgrunden vilket ökar på känslan av rörelse.

    Din sista bild är en blandning mellan ljust och mörkt och det klarar du av verkligen bra. Mycket detaljer i de mörka områdena och sen de ljusa partierna som lyser upp hela bildramen. Ovanpå det riktigt bra skärpa och varma, naturliga färger. Du skriver att du saknade sol, men den sista bilden visar att även en molnig dag kan det befintliga ljuset vara nog för att lyckas bra med sina utomhusbilder. Nästa vecka är mer experimentell, men inte mindre rolig för det, så lycka till med den uppgiften.

    m.v.h Madeleine 

    Övningsbilder vecka 5

    Veckans övningsbilder var följande:

    1. Fotografera någonting vad du vill där du vill ha din bakgrund lite oskarp, dvs använd en stor bländare tex 2,8.

    2. Fotografera vad du vill i rörelse och frys rörelsen dvs hela bilden ska vara skarp. Tänk på att få en snabb slutartid tex 1/500s och ställ in kameran efter slutartiden för att få en perfekt exponering. Fotograferar du inomhus utan blixt måste du höja ditt ISO till 800.

    3. Fotografera en person eller ett föremål som står i skugga mot ljus bakgrund och pröva med att exponeringskompensera med +1. T.ex. något/någon under ett träd med en solig bakgrund. Tänk då på att du måste se den ljusa bakgrunden bakom det du fotograferar.

    Och dessa bilder lämnade jag in:


    Min första bild blev på Emelie och Marcus lilla Zoe på skötbordet. Valde att fokusera på den lilla handen. Här har jag använt blixt, bländare f5,6 och slutartid 1/60 och ISO 400.


    Min rörelsebild blev på hjortarna i hägnet. Fångade dom på en bild förra helgen men den blev inte hundra i skärpa så gjorde ett nytt försök denna helgen. Var inte helt lätt att få dom till att komma tillräckligt nära och sedan sätta fart igen men tycker att jag lyckades ganska bra men det krävdes lite tålamod. Även här blev det bländare f5,6 men med en slutartid på 1/500 och ISO 200.


    Till sist bilden med en person/föremål i skugga med ljus bakgrund. Tyvärr har det varit många dagar med väldigt få tillfällen med sol så jag fick göra det bästa av situationen. Var i fars skog och letade svamp igår som var en ganska ljus dag och tänkte att äsch här har jag ju iallafall ett träd i skugga/mörker med en ljus bakgrund. Tyvärr var jag ensam i skogen och utan något föremål att ställa i skuggan. Kanske har jag tur lite senare i veckan att solen dyker upp så att det blir en inlämningsbild till.
    Här har jag iallafall använt mig av bländare f4,8 och slutartid 1/15 sek och ISO 200

    Veckans bedömning av mina bilder

    Hej Malin.

    Nu börjar det några veckor när vi ska titta på olika ljusmiljöer och hur vi ska tackla dom på bästa sätt. Den här första veckan handlade en del om hur vi ska placera våra motiv och oss själva för att utnyttja det befintliga ljuset. Längre fram så ska vi även titta på hur vi kan göra lite inställningar på kameran för att styra ljusets påverkan i våra bilder. Men den här första ljusveckan handlar främst om hur vi ska utnyttja medljud, motljus och sidljus på bästa sätt.

    Din första bild är en medljusbild och det innebär att man inte får några problem med att det saknas ljus i bilden. Däremot kan mycket ljus innebära att man får se upp så att det inte uppstår en massa konstiga skuggor eller fula blänk. Men det klarar du galant i din första bild. Dessutom tar du med dig en fin komposition från första veckan och ett snyggt skärpedjup från förra veckan. En bländare på f5,6 ger dig en snygg oskarpa längre bak i bilden utan att du tappar bort nyponen där heller. Lite ljusblänk har du i nyponen, men när det här så här lite så är det bara snyggt. Men det bästa här är den fina skärpan du har på det främre nyponet och som även får de smala stråna att sticka ut.

    Din andra bild visar lite hur svårt det är att fotografera en bild där nästan allt är vitt. För kameran letar febrilt efter något i bilden som är mellangrått så att den kan exponera allt perfekt, men eftersom allt är vitt väljer kameran att tolka en del av det vita som grått och det är därför som den vita blomman är lite vitgrå, speciellt i de skuggiga partierna. Bilen visar också hur svårt det är att få till ett bra fotoljus med hjälp av en vanlig glödlampa. Exponeringen är bäst i de områden där ljuset får hjälp av ett ljusare fönsterljus. Där blir exponeringen riktigt bra. Så om du hade tagit samma bild utomhus hade den troligtvis blivit nästintill perfekt. Annars bra skärpa och bra att ta tagit dig riktigt nära ditt motiv. Det höjer bilden med alla små detaljer i bladen.

    Din sista bild är riktigt snygg. Lite moln längst bak som förstärks av solljuset, horisonten är rak och perfekt placerad i kompositionen. Och självklart är själva bryggan som leder blicken framåt i perfekt fokus. Bra skärpa i hela bilden trots att du har bländare f4. Annars är det normala kanske att man väljer ett högre bländarvärde som f20 t.ex. Men du kanske behövde släppa in mer ljus här genom att öppna upp bländaren.

    Bra variation i alla dina bilder och riktigt snygga kompositioner rakt över.

    m.v.h Madeleine

    Inlämningsbilder vecka 4

    Nu är jag inne på den 4:e veckan på min fotokurs på distans och denna veckan var det följande 3 bilder som skulle lämnas in:

    Övning - Ta 3 bilder i olika ljusmiljöer


    1. Ta en bild
    inomhus utan blixt med glödlampor som ljuskälla


    Här blev det en bild på min orkidée i brist på inspiration av något annat roligt att fotografera inomhus.

    2. Solnedgång. Pröva med att
    fota en solnedgång och använd olika vitbalans.


    Här valde jag att ha solen bakom mig

    3. Medljus. Pröva med att fotografera
    någonting färgrikt i medljus (solen bakom ryggen).


    Hittade dessa härligt höströda bär/frukter som stack ut i sin annars dystra omgivning.

    Bedömning av vecka 3 bilderna

    Här kommer bedömningen av de 3 bilder jag lämnade in denna veckan.
    Känns fint även denna gång :)

    Hej Malin.

    Jag börjar med lite förtydligande info om det här med bländare eftersom jag får en hel del frågor om det här via mail trots att man gått igenom veckans text både en och flera gånger. Så det inledande stycket är samma för alla deltagare denna vecka. Lite beror det på att jag är lite lat, men framför allt beror det på att jag vill att alla ska få samma kompletterande information.

    Liten bländare har ett högt bländartal t.ex. f22 som du använder när bl.a. fotograferar landskap för då blir så stor del av bilden som möjligt skarp. Stor bländare har ett lågt bländartal t.ex. f2,8 och det använder du vid närbilder som t.ex porträtt vilket gör det du fokuserar på skarpt, men allt annat oskarpt. Jag vill bara förtydliga det här eftersom många ibland säger stor bländare, men egentligen menar högt bländarvärde vilket då är precis tvärtom.

    Nu när jag tittar på dina bilder så ser jag att det inte verkar råda några missuppfattningar kring bländaren för dig. På dina två närbilder, porträttet och blomman har du bländare f5,6 och den fungerar klockrent för båda bilderna. Snygga skärpedjup, speciellt på blomman tycker jag. Och sen har du använt f22 för din "landskapsbild"

    Om jag börjar med bilden på Bella så betyder skärpedjupet att du sätter fokus på ansiktet precis som det ska vara. Du skriver att f5,6 är din favoritbländare och den ger en lagom oskarpa på bakgrunden, men jag tycker att om man inte har något speciellt att visa upp av bakgrunden kan man ibland ha ett ännu lägre bländarvärde. En ganska ointressant bakgrund kan i vissa fall om den blir tillräckligt oskarp bilda ett riktigt snyggt mischmasch av färger. Och fokus är ju fortfarande i ansiktet som är huvudmotivet. Bra ljus och snygga färger. Man får se upp för skuggor under näsan. Det åtgärdar du lättast genom att lyfta upp ansiktet något.

    Vacker gata i Kristianstad. Mycket bra skärpa, starka och omväxlande färger, skarpa linjer. Ja, jag har inte så mycket bra tips till den här bilden, t.o.m himlen är dramatiskt vacker. Jag har en liten känsla att bilden lutar något åt höger, men det kanske bara är en känsla. Du har satt fokus på rätt ställe så skärpan når ända längst bak till det sista huset. Lyckat.

    Men din bästa bild kommer sist. Trots att hela bilden är ett myller av grönt så har du lyckats fånga alla nyanser av grönt som det bara går så att allt framträder tydligt. Perfekta detaljer mitt i blomman, snyggt skärpedjup. Solljuset ger t.o.m ett skimmer av dis. Ovanpå det en riktigt snygg komposition. Den här kan du förstora och rama in.

    Nästa vecka handlar om ljus och sen kommer ganska mycket av det som återstår av kursen handla om ljus på olika sätt. Men hur man än vrider och vänder på det hela så är ljus eller bristen på ljus alltid den främsta orsaken till att man måste anpassa sitt fotograferande på olika sätt. Men det går att lära sig komma tillrätta med det och det ska vi göra ett par veckor framåt.

    m.v.h Madeleine