Veckans bedömning av mina bilder

Hej Malin.

Nu börjar det några veckor när vi ska titta på olika ljusmiljöer och hur vi ska tackla dom på bästa sätt. Den här första veckan handlade en del om hur vi ska placera våra motiv och oss själva för att utnyttja det befintliga ljuset. Längre fram så ska vi även titta på hur vi kan göra lite inställningar på kameran för att styra ljusets påverkan i våra bilder. Men den här första ljusveckan handlar främst om hur vi ska utnyttja medljud, motljus och sidljus på bästa sätt.

Din första bild är en medljusbild och det innebär att man inte får några problem med att det saknas ljus i bilden. Däremot kan mycket ljus innebära att man får se upp så att det inte uppstår en massa konstiga skuggor eller fula blänk. Men det klarar du galant i din första bild. Dessutom tar du med dig en fin komposition från första veckan och ett snyggt skärpedjup från förra veckan. En bländare på f5,6 ger dig en snygg oskarpa längre bak i bilden utan att du tappar bort nyponen där heller. Lite ljusblänk har du i nyponen, men när det här så här lite så är det bara snyggt. Men det bästa här är den fina skärpan du har på det främre nyponet och som även får de smala stråna att sticka ut.

Din andra bild visar lite hur svårt det är att fotografera en bild där nästan allt är vitt. För kameran letar febrilt efter något i bilden som är mellangrått så att den kan exponera allt perfekt, men eftersom allt är vitt väljer kameran att tolka en del av det vita som grått och det är därför som den vita blomman är lite vitgrå, speciellt i de skuggiga partierna. Bilen visar också hur svårt det är att få till ett bra fotoljus med hjälp av en vanlig glödlampa. Exponeringen är bäst i de områden där ljuset får hjälp av ett ljusare fönsterljus. Där blir exponeringen riktigt bra. Så om du hade tagit samma bild utomhus hade den troligtvis blivit nästintill perfekt. Annars bra skärpa och bra att ta tagit dig riktigt nära ditt motiv. Det höjer bilden med alla små detaljer i bladen.

Din sista bild är riktigt snygg. Lite moln längst bak som förstärks av solljuset, horisonten är rak och perfekt placerad i kompositionen. Och självklart är själva bryggan som leder blicken framåt i perfekt fokus. Bra skärpa i hela bilden trots att du har bländare f4. Annars är det normala kanske att man väljer ett högre bländarvärde som f20 t.ex. Men du kanske behövde släppa in mer ljus här genom att öppna upp bländaren.

Bra variation i alla dina bilder och riktigt snygga kompositioner rakt över.

m.v.h Madeleine

Kommentarer
Postat av: Jessica Borjo

Åh, vad bra! Har du hört mer om jobbet? Och när tänkte du börja marknadsföra dina bilder till försäljning?? ;-) Det ser vi fram emot! Många kramar

2010-09-08 @ 12:53:30
Postat av: Malin Landgren

Nej väntar spänt :) Hahaha... ja du du får väl puscha mig lite så börjar jag säkert ;-)

Många kramar tillbaks!

2010-09-08 @ 14:22:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0