Övningsbilder vecka 6

1. Pröva med att fotografera någonting i regn gärna i motljus på det
sätt som vi har pratat om den här veckan. Vi får hoppas på solsken den
här veckan. Om inte pröva ändå med att fotografera någonting i regn där
du testar olika slutartider. Du kan också pröva med att belysa bakifrån med hjälp av en bygglampa eller liknande för att få ett motljus.

2. Ta också två bilder med valfri rörelse teknik.

Här är mina inlämningsbilder, det blev lite fler än vad det skulle pga datorhaveri, så fick lite i panik lämna in bilderna sen blev det fler senare i veckan.
(Här fuskade jag och använde en gammal bild jag tog i somras)Och här är bedömningen av mina bilder:

Hej Malin.

Det här var en lite mer experimentell vecka där vi utnyttjar det faktum att en kamera inte klarar av att processa verkligheten lika bra som det mänskliga ögat och hjärnan. Och om man lär sig hur sin kamera fungerar kan man utnyttja det för en massa fräcka effekter.

Det är lite typiskt att jag nästan på förhand antog att ingen skulle lyckas med regnbilden. Tidigare kurser har nästan ingen lyckats något vidare, men den här veckan har faktiskt samtliga fått till det ganska bra och du har lyckats väldigt bra. Kul också att ni är flera som passat på att skapa lite artificiellt regn och det har varit nyckeln till att lyckas. För kombinationen sol och vatten skapar reflexerna som bildar de här spikarna av vatten som är så fräcka. Bra också att du använt stativ så att du blandat objekt med bra skärp tillsammans med regn i rörelseoskärpa. Balanserad komposition också.

Du har också fått kläm på hur du skapar den här trolska effekten med rinnande vatten. Viktigt även här att du blandar objekt som är stilla (skarpa) med vattnet som är i rörelse (rörelseoskärpa). Skarpa objekt som stenar förhöjer även rörelseeffekten så det är viktigt att alltid försöka få med en sten eller något annat som är helt stilla när man fotograferar vatten som rör sig på nära håll. Din andra och även mer skarpa bild är också lite bättre exponerad. Ser du också vilken positiv skillnad du fick när du ökade slutartiden med det dubbla. Även kompositionen är bättre i den andra bilden eftersom man kan följa med vattnet en längre sträcka eftersom bilden är stående. Snyggt.

Väldigt bra idé att sätta ihop en bild med två personer i rörelse och en som är stilla. Hon i mitten har inte lyckats hålla sig helt stilla så hon är trots allt något oskarp, men kontrasten mellan stilla och rörelse är så tydlig att det fungerar bra här. Även här har du fått till en bra exponering.

När jag först såg din salladsbild så kom jag att tänka på hur det ser ut i en sådan där amerikansk avfallskvarn som de brukar ha i köket. Känslan är att allting sugs in mot mitten av bilden. En sallad med grönsaker i olika färger blev väldigt bra då de olika färgerna hjälper till att göra rörelseoskärpan tydligare. Snygg exponering, starka och tydliga färger.

Om jag får gissa så är anledningen till att du inte fick till bilderna med cirkelrörelser helt enkelt att det är svårt att röra kameran i de exakta cirklar man behöver för att det ska bli lyckat. Jag brukar rekommendera att man först försöker skapa med rörelser i sidled och höjdled och att man då försöker att flytta kameran så rakt som möjligt. På det sättet får man till en känsla av penseldrag. När man försöker röra kameran i en cirkel är det lätt att det blir lite svajigt istället och då brukar resultatet och bli ganska svajigt. Om man lyckas med en cirkelrörelse kan det bli bra, men chanserna är små. Då är det bättre att få till en cirkel med hjälp av att zooma som du gjort med din grönsaksbild.

 
m.v.h Madeleine

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0