Bedömningen av veckans bilder

Hej Malin

Du har varit i full gång som vanligt och lyckats producera fyra riktigt bra bilder. Nåja, en av dom sen i somras, men trots allt, bra bilder. Jag har funderat lite på om den här kursen innehåller för mycket om ljus, men trots allt kommit till slutsatsen att det är olika ljusförhållanden och kanske framförallt avsaknaden av bra ljus som ställer till det allra mest när man fotograferar. Så därför kommer nog fokus fortsätta att ligga på ljus även i fortsättningen.

Din solnedgångsbild känns verkligen fräsch. De olika ljusnyanserna är riktigt snygga. För att få så bra skärpa som möjligt i hela bilden på den här typen av bilder bör man ha så högt bländarvärde som möjligt, men du har f8 vilket inte är speciellt högt. Men ändå känns skärpan bra och det trots att du fotograferat på frihand. Kanske beror det på att det inte finns så många andra objekt än stenarna till höger i bild.

Verkligen fin porträttbild. Kul vinkel, snygg och gullig modell. Lyckat skärpedjup och det som är extra roligt är att du lyckats så bra med ljuset från reflexskärmen. Ljuset är verkligen helt perfekt. Och skärpan sitter också bra någonstans mellan näsan och ögonen.

Vitt på vitt är kamerans absolut svåraste ljussituation. Desperat letar kameran efter något mellangrått att exponera efter och när den inte hittar något väljer den att istället tolka något vitt som grått. Det får till följd att det som är vitt ofta får en lite grå/blåaktig ton. Du har en lätt dragning åt grått, men man får ändå säga att du tacklat det här problemet rätt bra. Bra att du utnyttjade dagsljuset som kom in från fönstret. Tandborsten och tandkrämen är fräscha detaljer som bryter av mot allt det vita. Skärpan som vanligt under kontroll.

Kul att du testat HDR. Många vill bara få till sådana där nästan artificiella effekter, men du har utnyttjat dina exponeringar till att få en naturlig bild med ett väldigt stort omfång. Fungerar väldigt bra. Photomatix är verkligen ett smart program. Visste du förresten att man numera har en rätt hyfsad variant av det här i Photoshop CS5 och om man ändå är hängiven Photomatix Pro kan man köpa det som en plugin till Photoshop. På så sätt räcker det att man har öppet bara ett program när man vill göra sådana här bilder. Tror också att pluginversionen är nästan halva priset mot det vanliga programmet.

m.v.h Madeleine

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0