Bedömning av veckans bilder

Hej Malin.

Du är snabb som vanlig, men det ser ändå inte ut som om du stressat fram några bilder för de verkar alltid vara väl genomtänkta och kompositionerna är alltid på plats.

Nästan halva tiden av kursen handlar om ljus. Men många glömmer bort att bästa ljuskällan kanske är närmare än man tror och det är som bekant blixten. Men det gäller att lära sig kontrollera ljuset man får från blixten för det kan lätt bli för starkt och/eller onaturligt. Om man har möjlighet ska man försöka ha en extern blixt för då kan man rikta blixten mot olika underlag och på så sätt styra ljusstyrka och nyans.

Din första bild på rosen är verkligen lyckad. Om du inte skrivit att du använt blixt hade jag istället trott att du fotograferat rosen framför ett stort fönster. Och det kanske du har gjort och sen fått ytterligare hjälp av reflexskärmen. Hur som helst var det ett bra drag att låta reflexskärmen reflektera blixten ovanifrån vilket gav dig ett vackert ljus ovanifrån. Fin komposition, bra skärpa och ett snyggt skärpedjup.

Bra rörelsebild också. Mycket bra skärpa på Cecilia och ordentlig oskarpa på bakgrunden ger en mycket bra fartkänsla. Bra också att du placerat henne till höger i bild, på väg in mot mitten. Kanske hade det blivit ännu bättre om du varit placerad lite mer till vänster så att du fått med lite mer av hennes ansikte. Ibland kan ansiktsuttrycket också hjälpa till en del med fartkänslan.

Även i din sista bild har du bra kontroll på kompositionen. Och visst är det härligt med barn som inte riktigt förstår vad som är i görningen, men som är intresserade av att utforska det. Obetalbar blick och extra plus för armen som sträcker sig framåt mot dig. Tack vare reflexskärmen så har fått till ett mycket bra och jämnt ljus på den vänstra delen av ansiktet och en delvis skuggig högersida, snyggt. Bra skärpa och fokus mitt i ögonen som verkligen lyser. Det är sällan pupillerna blir så tydliga.

Då var åtta veckor över och jag hoppas att du tycker att du lärt dig en hel del och framför allt kanske fått en lite nya idéer och perspektiv på fotografering. Ofta är det lätt att man tar samma typ av bilder hela tiden, men man utvecklas bäst om man blir tvungen att lära känna sin kamera genom att ta bilder i situationer man annars kanske inte hade valt.

Lycka till i framtiden med ditt fotograferande.

m.v.h Madeleine

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0